Sinds een paar jaar werk ik met veel plezier aan een zonnecollectieven project ten behoeve van Zon op Nederland / Energie Samen ZonNL / Zon op VVE. Naast de website houd ik me vooral bezig met de online database / webapplicatie oZon. oZon is bedoeld voor de administratie van het steeds maar groeiende aantal coöperaties en VVE’s dat zich bij ons aansluit.
Het is erg fijn om te werken voor een project dat zich inzet voor duurzaamheid en vergroening. De zonne-coöperaties werken niet op een commerciële basis maar wel met veel inzet. Dat maakt het werk zinvol en bevredigend.
In de loop van de tijd hebben we inmiddels een heel systeem van samenhangende sites en plugins gecreëerd. Allemaal draaiend met WordPress als de basis.
Van excel naar online database
Bij het eerste gesprek met de oprichters van Zon op Nederland waren er alleen een paar excel bestanden met een aantal projecten en deelnemers. Op basis hiervan hebben we een samenhangende relationele online database gemaakt, en hiervan het systeem opgebouwd.
WordPress plugin als online database / webapplicatie
Het hart van het systeem heet oZon. Het is een uitgebreide WordPress plugin op maat gemaakt voor de administratie van alle zonnecoöperaties en collectieven. In oZon worden de leden van de coöperaties geadministreerd en alle projectgegevens bijgehouden in de online database.
De applicatie bestaat uit een ‘voor’ en een ‘achterkant’. De ‘voorkant’ is toegankelijk via de website. Wie geïnteresseerd is om deel te nemen aan een zonnepanelen project kan om te beginnen op de voorpagina een ‘postcode check’ doen.
WordPress gebruikers en project deelnemers
Is er een project bij jou in de buurt beschikbaar? Dan kun je je aanmelden en een ‘voorinschrijving’ doen. Zodra het project vorm krijgt worden de voorinschrijvers ingelicht en gevraagd de voorinschrijving te bevestigen.
Wanneer er genoeg inschrijvingen binnen zijn kunnen de certificaten worden verdeeld. Ieder certificaat staat voor een ‘aandeel’ in het project. Vaak is het aantal certificaten gelijk aan het aantal panelen van het project. Als jij 5 certificaten hebt in een project van in totaal 200 panelen/certificaten kom je dus in aanmerking voor 5/200 deel van de zonne-opbrengst.
We maken gebruik van bestaande plugins als het kan, en breiden ze uit als het nodig is voor ons systeem. Zo is de plugin WP-Members ingezet als basis voor de lidmaatschappen. Dat scheelt een hoop ontwikkelwerk!
Meetgegevens
Om de zonne-opbrengst te kunnen verdelen hebben we de meetgegevens van de zonne-installatie nodig. Deze gegevens worden dagelijks automatisch via een API opgehaald bij het gespecialiseerde Ealyze Data Platform. De opgehaalde data slaan we vervolgens op in onze eigen database. Zo kunnen we de verzamelde gegevens inzetten om bijvoorbeeld grafieken te genereren. Maar belangrijker, we kunnen er jouw aandeel in de opbrengst mee berekenen!
CO2 besparing: 1.236 kg
Aan het eind van het kalenderjaar draaien we per project excel bestanden uit waarin tot op het kWh nauwkeurig is uitgerekend hoeveel de opbrengst van iedere afzonderlijke deelnemer is. Een berekening overigens die voor de coöperatie zelf nauwelijks te doen is. Er bestaat geen project zonder verhuizers, deelnemers die van energieleverancier wisselen, of meters die stuk gaan. Allemaal haken en ogen die invloed hebben op de berekeningen. Ozon neemt hierin een heleboel zorgen voor de vrijwilligers van de coöperaties uit handen.
Over dit project is nog een heleboel meer te vertellen. Wellicht volgt dat binnenkort in een volgend bericht!
Bezoek de websites: Zon op Nederland en Zon op VVE.
Wil je meer weten over mogelijkheden op het gebied van een online database? Neem contact op!